Tarczyca

tarczyca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Guz na tarczycy, prosze o pomoc!

Tytuł:Guz na tarczycy, prosze o pomoc!
Autor:karola
18.2.2011, 10:24
Witam Jestem tu pierwszy raz i bardzo liczę na Waszą pomoc i wsparcie. Dwa miesiące temu dowiedziałam się że pojawiła się u mnie guz na prawym płacie tarczycy (całkiem przypadkiem w czasie rezonansu magnetycznego odcinka szyjnego kręgosłupa) Zrobiłam USG ( Płat prawy 34x55x25 - V-24,3 cm3. W części środkowej płata guz o niejednorodnej echogeniczności, częściowo torbielowaty zmieniony 36x15mm. Cieśń tarczycy śr. 6mm. Powiększony węzeł chłonny podżuchwowy po prawej stronie śr,22mm ) Wykonałam też biopsje i hormony. Wynik biopsji (Rozpoznanie kliniczne : Struma nodosa lobii dex. Drobne grupy i rozproszone tyreocyty, makrofagi, koloid. Zmiana łagodna) TSH 1.48 (0.27-4.20) Następnie udalam się do endokrynologa który nie wiele mi powiedział prócz tego że mam niedoczynność tarczycy ( ft3 obniżone) a guz trzeba usunąć . Dostałam Euthyrox 50 ale szczerze mówiąc to sama już nic z tego nie rozumiem... Proszę powiedzcie mi co mam robić czy z tych wyników USG i biopsji rzeczywiście wynik, że to jest zmiana łagodna czy biopsja może być źle wykonana, a może na podstawie USG można stwierdzić, że guz jest potencjalnie guzem groźnym i przede wszystkim czy naprawdę konieczna jest operacja Jutro mam kolejne USG.

Autor:paweł
18.2.2011, 14:52
Witaj. Jeżeli nie masz innych przeciwwskazań jak duża cukrzyca, problemy z sercem itp., to moim zdaniem, nie masz co się zastanawiać. Taka operacja tarczycy nie jest, aż tak straszna, a po całkowitym wycięciu guza zostanie on dokładnie zbadany i dopiero wtedy będzie wiadomo co to tak naprawdę było. Jeżeli jednak masz wątpliwości co do konieczności zabiegu, to możesz się skonsultować z drugim endokrynologiem? Pozdrawiam cieplutko.

Autor:karola
21.2.2011, 09:32
Witaj Dziękuję za bardzo szybką odpowiedz ... U mnie jest taki problem, że ja panicznie boje się tej operacji... która najprawdopodobniej będzie konieczna gdyż mój guz rośnie.

Autor:misiek
21.2.2011, 14:54
witaj nie masz co się bać nie jest to straszna operacja a wręcz zabieg, pewnie troszkę poboli jak to zwykle po zabiegach ale wtedy zażyj jakiś lek przeciwbólowy może być przykładowo pyralgina ale spokojnie przejdzie i to a Ty będziesz zdrowa

Autor:wera
22.2.2011, 10:13
a nie lepiej zrobić usg tarczycy u onkologa bo gdzieś tak usłyszałam słyszeliście coś o tym??

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

tarczyca_ciekawostki

Ciekawostki

Zaburzenia hormonalne

Zaburzenia hormonalne są coraz częstą przypadłością dotykającą zwłaszcza ludzi młodych, ale nie tylko. Mogą powodować wiele schorzeń, które czasami ciężko jest wyleczyć. Zaburzenia układu hormonalnego polegają na nadmiarze lub niedoborze pewnych hormonów.

Czy wiesz, że...

Ginekomastia jest to tak zwany zbyt duży rozrost tkanki gruczołowej sutka występujący u mężczyzn. Występuje w różnym przedziale wiekowym i może tyczyć się jednego, bądź obu sutków. Pojawia się tymczasowo w okresie dojrzewania i z upływem czasu zanika samoistnie. Wyróżniamy trzy jej rodzaje: mieszana, tłuszczowa i gruczołowa.

Polecamy

Tabletki antykoncepcyjne
Tabletki antykoncepcyjne stosowanie doustnie w celu zapobieżenia ciąży wykorzystują w swym składzie syntetyczne hormony. Zasadniczo, istnieją 2 rodzaje takich pigułek. W skład pierwszych wchodzą syntetyczne formy estrogenów i progesteronu.

Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwbólowe substancji o nazwie metamizol w kolkach jest od dawna znane i wykorzystywane w praktyce klinicznej. Przez dziesięciolecia zespoły pogotowia ratunkowego stosowały metamizol w bólach, towarzyszących kamicy moczowodów lub dróg żółciowych. Pyralgina jest to nic innego jak metamizol sodowy, o właściwościach przeciwgorączkowych oraz przeciwbólowych.